Hemoglobina glikowana – co może zakłócić wyniki badania?

Hemoglobina glikowana to wskaźnik informujący o tym, czy leczenie cukrzycy przebiega w prawidłowy sposób. Wynik badania mogą zakłócić choroby, np. niewydolność nerek, bądź stany fizjologiczne, takie jak ciąża.

Czym jest hemoglobina glikowana?

Hemoglobina glikowana, czyli HbA1c, to wskaźnik stosowany w kontrolowaniu terapii cukrzycy. Badanie to wykonuje się raz na 3 miesiące. Pozwala ono oznaczyć długotrwałe stężenie glukozy we krwi. Dzięki temu lekarz prowadzący może ocenić, jaki poziom cukru we krwi miał chory przez cały czas trwania leczenia. U pacjentów z ustabilizowaną chorobą poziom HbA1c może być oznaczany nawet co pół roku.

Prawidłowy poziom hemoglobiny glikowanej

Wynik badania może różnić się w zależności od metody stosowanej przez konkretne laboratorium. Zalecane wartości hemoglobiny glikowanej, które podaje Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, to 6,1-6,5%. Oznacza to, że cukrzyca jest prawidłowo leczona. Wartość HbA1c powyżej 7% wskazuje na konieczność zmiany w leczeniu.

Dlaczego prawidłowy poziom hemoglobiny glikowanej jest tak ważny?

Redukcja poziomu hemoglobiny glikowanej ma znaczący wpływ na ryzyko pojawienia się przewlekłych powikłań cukrzycowych. Zmniejszenie stężenia HbA1c o 1% obniża prawdopodobieństwo wystąpienia nefropatii cukrzycowej i retinopatii o 37%. 5%-owy spadek wskaźnika zmniejsza ryzyko udaru mózgu, amputacji kończyn oraz śmierci na skutek powikłań cukrzycowych lub samej choroby.

Czynniki, które wpływają na wyniki badania HbA1c

Aby wykonać badanie poziomu hemoglobiny glikowanej, nie trzeba być na czczo. Posiłki nie mają wpływu na jego wynik. Istnieją jednak inne czynniki, które mogą zakłócić wartości otrzymane po pobraniu krwi. Są to m.in. skrócony czas przeżycia czerwonych krwinek, który występuje u chorych na niedokrwistość hemolityczną. Nieprawidłowe wartości mogą pojawić się też w pierwszej połowie ciąży. Dwa powyższe przypadki wiążą się z zaniżoną wartością hemoglobiny glikowanej. Poziom HbA1c przekraczające normę występują u chorych na hiperlipoproteinemię lub niewydolność nerek. Podobnie jest u osób, które przyjmują duże ilości salicylanów, mają problem alkoholowy bądź u kobiet w drugiej połowie ciąży i karmiących piersią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

21 − = 13