Jakie są skutki uboczne aspartamu?

Sztuczne substancje słodzące stosowane są w przemyśle spożywczym od kilkudziesięciu lat. Dawniej nikt specjalnie nie przejmował się ich wpływem na zdrowie. Liczyło się tylko tylko to, że są mniej kaloryczne od cukru i tak samo albo o wiele słodsze.

Argumenty za szkodliwością i neutralnością

W końcu jednak zaczęto ponosić kwestię wpływu słodzików na organizm człowieka. Zapewne było to spowodowane upowszechnieniem się aspartamu.

Dodaje się go nie tylko do produktów typowo słodkich jak napoje gazowane, desery mleczne, guma do żucia. Środek ten można znaleźć również w konserwach rybnych, wędlinach, sosach, przyprawach, keczupie. W efekcie wielu ludzi nie jest świadomych, że stosuje w swojej diecie ten dodatek do żywności.

Czy spożywanie aspartamu może wywołać jakieś niepożądane skutki? Kwestia ta od lat wywołuje skrajne emocje w środowisku medycznym, naukowym oraz miłośników racjonalnego odżywiania, gdyż nie jest jednoznaczna i oczywista.

Jedni twierdzą, że aspartam może doprowadzić do wielu chorób oraz pogorszyć przebieg już posiadanych schorzeń, m.in. chłoniaka, alzheimera, parkinsona, stwardnienia rozsianego, cukrzycy, padaczki, schizofrenii, raka mózgu. Mają być one skutkiem znacznego nagromadzenia w organizmie substancji składowych aspartamu, czyli fenyloalaniny, kwasu asparaginowego i metanolu.

Jednak do dziś nie są znane badania, które ze 100-proc. pewnością potwierdziłyby szkodliwość aspartamu. Właśnie na ten argument powołują się zwolennicy stosowania sztucznego środka słodzącego. Przywołują oni również badania potwierdzające neutralne oddziaływanie substancji na nasze zdrowie.

Za spożywaniem aspartamu przemawiają argumenty praktyczne. Związek ten jest 180-200 razy słodszy od cukru, ale ma znikomą ilość kalorii. Nie wywołuje niebezpieczeństwa nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi i produkcji insuliny (ma niski indeks glikemiczny). Poza tym jego metabolizowanie nie angażuje bakterii uszkadzających szkliwo zębów.

Jedynym potwierdzonym przeciwwskazaniem do stosowania słodzika jest fenyloketonuria, czyli genetyczny brak enzymu rozkładające fenyloalaninę. U osób dotkniętych tą przypadłością obserwuje się skutki uboczne aspartamu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 3